Gjestene i denne episoden er to eksperter innen VTE som begge jobber som hematologer på Akershus universitetssykehus: Ellen Brodin, seksjonsleder for avdeling for Blodsykdommer og Anette Løken Eilertsen, ph.d., spesialist i indremedisin og overlege ved avdeling for blodsykdommer.
I episoden vil det settes fokus på viktigheten med å forebygge blodpropp, hvordan stille diagnose og hvem/ hvordan disse pasientene skal følges opp.
Venøs tromboembolisme (VTE) er en tilstand der en blodpropp oftest dannes i de dype venene i benet, lysken eller armen (kjent som dyp venetrombose, DVT) og beveger seg i blodbanen og fester seg i lungene (kjent som lungeemboli, LE). Sammen er DVT og LE kjent som VTE: en farlig, potensielt dødelig medisinsk tilstand. Med denne episoden ønsker vi å få opp blodpropp-bevisstheten!
Kompetansesider som nevnes i episoden:
- Geneva Score
- Wells` Criteria
- Norsk selskap for hematologi
PP-XAR-NO-0865-1, PP-XAR-NO-0877-1, feb 2023
I denne episoden av podcastserien Årene går, setter vi fokus på treningsanbefalinger ved koronarhjertesykdom (del 1) og ved atrieflimmer (del 2) samt retningslinjer fra ESC for trening1 og behandling av atrieflimmer2 (del 2).
Våre to gjester er eksperter på feltet; Elisabeth Vesterbekkmo Kardiolog og overlege ved klinikk for hjertemedisin ved St.Olavs hospital og Marius Myrstad, overlege ved medisinsk avdeling og forsker ved forskningsavdelingen på Bærum sykehus. I sin diskusjon vil de ta utgangspunkt i "2020 ESC retningslinjer for idrettskardiologi og trening hos pasienter med kardiovaskulær sykdom".
I denne episoden av podcastserien Årene går, setter vi fokus på treningsanbefalinger ved koronarhjertesykdom (del 1) og ved atrieflimmer (del 2) samt retningslinjer fra ESC for trening1 og behandling av atrieflimmer2 (del 2).
Atrieflimmer er en kompleks sykdom derfor er det viktig å gi god informasjon til pasient. Ettersom dette er en sykdom som endrer seg over tid, er det ekstra viktig med persontilpasset behandling. Hva kan være forskjellen på atrieflimmer hos kvinner versus menn?
Gjest i studioet sammen med podcastvert dr. Erik Prestgaard, er hjertespesialist og professor Maja-Lisa Løchen. I episoden vil du få svar på om det er anatomiske forskjeller, forskjell på risikofaktorer, symptomer, trening , alder og bruk av antikoagulasjon.
Hvorfor og hvordan kan man bruke ultralyd for å bli en bedre kliniker? Gjester i studie sammen med podcastvert dr. Erik Prestgaard, er kardiolog Håvard Dalen, overlege i kardiologi ved St Olav og ved det Medisinske fakultet NTNU og Morten Glasø, spesialist i allmennmedisin og overlege på Akershus universitetssykehus HF. De vil i denne episoden dele sine erfaringer og fordeler ved bruk av ultralyd.
Ultralyd kan stort sett gjøres hvor som helst, og man får svar på stedet. Det er en smertefri undersøkelse som ikke utsetter pasient eller undersøker for stråling og det viktigste er at det krever ingen «forberedelse» fra pasientens side og gir ingen bivirkninger.
Ekspertene vil at behandlere skal huske på venøs tromboembolisme som en del av sykdomsbildet hos de minste barna. I denne episoden snakker vi om omfang, årsak, diagnostikk, residiv og behandling av venøs tromboembolisme hos barn.
Våre to gjester er eksperter og spesielt interessert i venøs trombose; Kirsten B Jarvis, barnelege og overlege på avdeling for barnekreft og blodsykdommer på Rikshospitalet og Ellen Brodin, Seksjonsleder Avdeling for Blodsykdommer, Akershus universitets sykehus. Podcastvert er Erik E. Prestgaard, lege med doktorgrad innen kardiovaskulær medisin.
Vi har ny podcastvert, lege med doktorgrad innen kardiovaskulær medisin, Erik E. Prestgaard. Våre gjester denne gang er to professorer i kardiologi, Dan Atar og Lars Gullestad.
I denne episoden snakker vi om diagnostikk og behandling av hjertesvikt med fokus på ESC retningslinjer for 2021. Videre vil de også diskutere oppdaterte behandlingsmuligheter når pasientene får en dekompensasjon på dagens behandling.
Podcastvert for episoden er Monica Rawal, som jobber i Bayer. Våre gjester er professor, Eva Gerdts, og medisinsk sjef i Bayer, Willemijn Comuth.
I denne episoden snakker vi om hvordan det er å være kvinne innen en spesialitet med historisk sett en overvekt av menn, og hva vi tenker om fremtiden for den kvinnelige kardiolog.
I denne episoden ønsker vi velkommen til Overlege Trond Geir Jenssen og fastlege Kristian Furuseth.
Tema for episoden er kardiovaskulær sykdom og diabetes, hvor gjestene diskuterer hvordan diabetes øker risikoen for alvorlige kardiovaskulære hendelser og hvilke risikofaktorer leger bør være observant på.
I denne episoden ønsker vi velkommen tilbake til Overlege Einar Brevik og Professor Jonny Hisdal og fortsetter vår diskusjon om perifer arteriesykdom.
I dag vil vi ha fokus på behandling og oppfølgning av pasienter. Hvordan har behandlingen endret seg de siste årene og hva kan legene tilby pasientene for å minske risikoen for alvorlige komplikasjoner? .
Hør på Overlege Einar Brevik og Professor Jonny Hisdal diskutere perifer arteriesykdom.
I denne episoden blir det fokus på sykdomsforløp og hvordan man kan redusere risikoen for å bli rammet av alvorlige komplikasjoner. Hvilke symptomer bør legen være mest oppmerksom på hos pasientene med PAD og hvordan kan man lettest fange de opp?
D. 29 oktober markeres "verdens hjerneslagdag". I den forbindelse har vi invitert overlege ved slagenheten nevrologisk avdeling Hege-Ihle Hansen, OUS Ullevål og geriater Håkon Ihle-Hansen fra Bærum sykehus til denne podcasten.
Temaet for podcast er selvsagt da slag, hvor gjestene diskuterer symptomer og konsekvenser av hjerneslag, dette for å øke bevisstheten om sykdommen. Motto: hjernen må trenes!
Professor i kardiologi Dan Atar har bidratt til de tre siste atrieflimmerretningslinjene fra ESC, og er selvskreven gjest i episoden som omhandler de aller nyeste.
Retningslinjene ble presentert på den første heldigitale ESC kongressen i august 2020. Hør hva som er nytt og nyttig i de siste retningslinjene, fra en norsk synsvinkel.
Våre gjester er Dan Atar, professor i kardiologi, Oslo universitetssykehus, Ullevål og Marius Amundsen, fastlege, Vestre Aker legesenter i Oslo.
I denne episoden kan du høre mer om forskjeller i landet med tanke på oppfølging etter hjerteinfarkt. Er behandlingen av disse pasientene god nok i dag, eller er det potensiale for forbedring?
Lytt til når gjestene våre, seksjonsoverlege og kardiolog Erik Øie og fastlege Marius Amundsen, forteller om opplevelsene deres fra området i Norge hvor de først fikk erfaring med COVID-19-pasienter.